Приймати їжу при цукровому діабеті необхідно не рідше 4 разів на добу, малими порціями, в один і той же час. їжа має бути багата на вітаміни, мікро- та макроелементи. їжа має бути різноманітною, адже перелік дозволених при діабеті продуктів достатній.

 

РЕКОМЕНДОВАНІ продукти та страви:

 

     Хліб – до 200 грамів на день, житній, пшеничний, білково-висівковий або спеціальний діабетичний

     Овочеві супи, нежирні м'ясні та рибні бульйони

     Нежирне м'ясо, птиця (до 100 грамів на день) або риба (до 150 грамів на день) у відвареному або заливному вигляді

     Молоко, кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, несолодкий йо­гурт) – 1-2 стакани на день, нежирний сир до 100-200 грамів на день в натураль­ному вигляді або у вигляді сирників, пудингів, запіканок

     Із круп краще вживати вівсяну, гречану, ячмінну, можливо також пшоняну, перлову. Бобові та макаронні вироби можна вживати не часто, у невеликій кількості, зменшуючи у ці дні вживання хліба ,

     Картоплю, буряк, моркву рекомендовано вживати не більше 200 грамів на день, а інші овочі (капусту, салат, редьку, огірки, кабачки, помідори) та зелень (крім пряної) можна вживати практично без обмежень у сирому, вареному, запе­ченому вигляді

     Яйця – не більше 2 штук на тиждень: зварені некруто, у вигляді омлету або при готуванні інших страв

     Фрукти та ягоди кислих і кисло-солодких сортів (яблука – антонівка, апельсини, лимони, журавлина, порічки) – до 200-300 грамів на день

     Напої: зелений або чорний чай, можна з молоком, неміцна кава, томатний сік, соки з ягід та фруктів кислих сортів

 

Необхідно ВИКЛЮЧИТИ:

 

     Випічку, шоколад, вершкове морозиво, кремові тістечка та торти

     Жирні бульйони, смажені, гострі, солоні, пряні та копчені страви

     Жирні сорти м'яса, риби, птиці, сосиски, сардельки, ковбаси, солону рибу

     Виноград, банани, ізюм, цукор, варення, цукерки, мед, лимонад (вуглеводи, що легко засвоюються, замінюють сорбітом, фруктозою, сахарином, ксилітом – до ЗО г на добу)

     М'ясні та кулінарні жири, майонез, вершкове масло, маргарин

     Солоні та мариновані овочі

     Сири, вершки, жирну сметану, бринзу, солодкі сирки

     Рис, манну крупу, макаронні вироби

     Вживання алкоголю має бути помірним (не більше 200 мл сухого вина на день для жінок та 300 мл сухого вина на день для чоловіків)